U službi humanosti

Zaštita zdravlja tijekom velikih hladnoća

Zaštita zdravlja tijekom velikih hladnoća

9. siječnja 2019.
|

Niske temperature mogu biti opasne po zdravlje, a posebice se trebaju  čuvati starije osobe kao i osobe narušenog zdravlja.

Zbog toga donosimo neke preporuke kako biste se čim bolje zaštitili od velikih hladnoća:

Pratite vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak, ako to nije prijeko potrebno.
Odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprečavanja udisanja hladnog zraka (posebno važno za bolesnike s bolestima srca i dišnih putova). Izuzetno je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu.
Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporuča se izbjegavanje izlaganja niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.
U slučaju ledene kiše, smrzavanja ili snijega na tlu, budite oprezni zbog klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti padova i prijeloma kostiju.
Kod niskih temperatura izbjegavajte teže fizičke poslove na otvorenom prostoru, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.
Pomognite obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami.
Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu kojiupozoravaju na potrebu utopljavanja i prekid boravka na hladnoći.
U slučaju da se kod osoba koje duže borave na otvorenom (izletnici, planinari, vojnici) pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje i gubitak osjeta prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol), treba odmah potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postepeno utopljavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporučeno je dati tople bezalkoholne napitke (čaj, juha) te potražiti stručnumedicinsku pomoć ili nazvati:

Hitna medicinska služba 194

ili

Centar za žurne službe 112