U službi humanosti

Tjedan Crvenog križa od 8. do 15. svibnja

Tjedan Crvenog križa od 8. do 15. svibnja

6. svibnja 2015.
|

U petak 08. svibnja obilježava se Svjetski dan Crvenog križa, te početak Tjedna Crvenog križa koji traje do 15. svibnja. U cijelom svijetu nacionalna društva Crvenog križa i 97 milijuna volontera koji godišnje pomažu više od 277 milijuna korisnika, prigodnim događajima svake godine obilježavaju taj datum, u spomen na rođenje utemeljitelja i osnivača Crvenog križa Henryja Dunanta (1828. – 1910.), kojem je 1901. godine dodijeljena prva Nobelova nagrada za mir.

U skladu s tim Gradsko društvo Crvenog križa Sisak također će Tjedan Crvenog križa obilježiti različitim planiranim aktivnostima:
● 08. svibnja – Mladi volonteri Podmladka Crvenog križa Osnovne škole Bobetko prezentirat će rad Crvenog križa i pružanje prve pomoći u slučajevima nekih ozljeda učenicima četvrtih razreda svoje škole. Cilj je upoznati učenike s misijom i aktivnostima koje provodi Pokret Crvenog križa u svijetu, RH i našem gradu i ukazati mladima na važnost adekvatnog i pravovremenog pružanja prve pomoći.

● Tijekom svibnja – uređenje okućnica staračkih domaćinstava uključenih u Program pomoći u kući GDCK Sisak i druženje korisnika Programa pomoći u kući s volonterima u gradu.

● 11. – 15. svibnja – Akcije dobrovoljnog darivanja krvi na više lokacija u gradu i u GDCK Sisak

● 13. svibnja – Podmladak Crvenog križa Osnovne škole 22. lipnja održat će kratku predstavu i likovnu radionicu s korisnicima Doma za starije i nemoćne osobe Sisak.

● 15. svibnja – Volonteri Crvenog križa družit će se s korisnicima Doma za starije i nemoćne osobe Sisak na Sajmu cvijeća.

● 27. svibnja planirano je edukativno predavanje za djelatnike i učenike u Ekonomskoj školi u razrednom odjelu koji pohađa učenik koji boluje od dijabetesa mellitusa. Predavanju će prisustvovati liječnik koji će djelatnike i učenike upoznati kako postupati s dijabetesom, što je sve u školi potrebno osigurati, kako prepoznati rane znakove hipoglikemije i hiperglikemije te ih  općenito informirati o pružanju prve pomoći.