U službi humanosti

Odjel za volontere

slider8KOLIKO  JE  NEKI  ČOVJEK  VRIJEDAN  ZA  SVOJU  ZAJEDNICU  OVISI, U PRVOM REDU, O TOME  KOLIKO  SU  NJEGOVI  OSJEĆAJI,  MISLI  I  DJELA  USMJERENI  NA  UNAPREĐIVANJE  ŽIVOTA  DRUGIH LJUDI…”

ALBERT  EINSTEIN

U svibnju 2007. godine u RH donesen je Zakon o volonterstvu (N.N., broj 58/07) u kojem se VOLONTIRANJEM smatra dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja, vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit, a obavljaju ih osobe na način predviđen ovim Zakonom, bez postojanja uvjeta isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi za obavljeno volontiranje.

CRVENI KRIŽ:

“Volontiranje nije viđeno kao dodatak, periferni element dodan  na jezgru rada agencije, već kao čvrsta točka, vodeći princip na kojem se temelji rad Crvenog križa.“

Gradsko društvo Crvenog križa Sisak provodi niz programa unutar kojih omogućava svim zainteresiranim ljudima, a posebno mladima da rade za zajednicu istovremeno razvijajući svoje vještine i učeći nove. Kroz sve svoje aktivnosti uključujemo svoju mrežu volontera aktiviranu kroz Pomladak u Osnovnim školama, Klubove mladeži Srednjih škola i volontere srednje i treće životne dobi. Prema potrebama pojedine djelatnosti i aktivnosti volonteri se obučavaju i uključuju u provedbe programa. Volonterski program GDCK Sisak sastavni je dio Humanitarnog programa kao redovne djelatnosti.

UKOLIKO ŽELITE, IMATE  VREMENA I  INTERESA MOŽETE VOLONTIRATI U GRADSKOM DRUŠTVU CRVENOG KRIŽA SISAK gdje kroz volontiranje, uz osobno ispunjenje i osjećaj davanja, možete kao dio grupe volontera dobiti mogućnost za razvoj kao i besplatne seminare.

Online prijava za volontiranje:

PRIJAVA ZA VOLONTIRANJE

 

Neke od glavnih motivacija za volontiranje:

* VRIJEDNOSTI / nekim ljudima volontiranje omogućuje da djeluju u skladu   s osobnim uvjerenjem

* RAZUMIJEVANJE / za druge, volontiranje  ima funkciju u propitivanja i shvaćanja, gdje kroz volontiranje oni zadovoljavaju

    želju da razumiju ljude kojima  pomažu, organizaciju za  koju volontiraju ili sami sebe

* KARIJERA / nekim ljudima volontiranje omogućuje da nauče nove vještine koje im mogu pomoći u pronalaženju zaposlenja ili

   u razvoju karijere

* DRUŠTVO / za neke volontiranje predstavlja uspostavljanje novih društvenih kontakata i susretanje novih i zanimljivih ljudi

* POŠTOVANJE / volontiranje može pomoći osobi da podigne svoje samopoštovanje čineći da se bolje osjeća sama sa sobom

* ZAŠTITA / volontiranje može poslužiti pojedincima da pobjegnu od negativnih  osjećaja krivnje ili osamljenosti

Bez obzira na motive važno je naglasiti da ljudi volontiraju  iz  raznih interesa koji uključuju  osobne interese isto toliko koliko i altruizam, sto znači da volontiranje omogućava  zadovoljenje najrazličitijih potreba.

Promicanjem volonterizma i njegovih vrijednosti, edukacijom te omogućavanjem volonterskog rada kroz ovaj Volonterski program GDCK Sisak ima namjeru doprinijeti rješavanju problema, zadovoljavanju potreba i razvoju pojedinaca, grupa, zajednica i društva u cjelini.

GDCK Sisak ima osnovane klubove mladeži u srednjim školama i klubove podmlatka u osnovnim školama kroz koje se djeca i mladi mogu uključiti  različite aktivnosti i programe Crvenog križa kako bi im se omogućilo kvalitetnije provođenje slobodnog vremena, stjecanje novih znanja i vještina i razvijanje osjećaja humanosti, tolerancije, suosjećanja i razumijevanja.

U GDCK Sisak također djeluje i grupa volontera srednje i starije životne dobi u kojoj trenutno aktivno sudjeluje 40 osoba.