U službi humanosti

Podržite razvoj projekta "Zelena košarica"

Podržite razvoj projekta “Zelena košarica”

14. veljače 2017.
|

PODRŽITE RAZVOJ PROJEKTA „ZELENA KOŠARICA-PROJEKT SOCIJALNOG OSNAŽIVANJA I UKLJUČIVANJA KORISNIKA ZAJAMČENE MINIMALNE NAKNADE I OSOBA S INVALIDITETOM“

Služba socijalnih programa Grada Siska pri Gradskom društvu Crvenog križa Sisak želi pokrenuti projekt „Zelena košarica – projekt socijalnog osnaživanja i uključivanja korisnika zajamčene minimalne naknade i osoba s invaliditetom“.

Projekt je namijenjen dvjema socijalno ranjivim skupinama – korisnicima zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Sisak i osobama s invaliditetom. Provedba projekta planirana je u partnerskoj suradnji s Društvom za socijalnu ekologiju „Zeleno Zlato“ (www.zelenozlato.org) i Udrugom osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije (www.uosismz.hr).

Ciljevi projekta su omogućiti korisnicima zajamčene minimalne naknade uzgoj voća i povrća za vlastite potrebe te na taj način poboljšati njihov socioekonomski status, a osobama s invaliditetom kroz aktivnosti vrtlarenja omogućiti unaprjeđenje motoričkih, senzoričkih, kognitivnih i psihosocijalnih vještina. Kroz provedbu projekta namjena je utjecati na promoviranje urbanih vrtova, ekološkog uzgoja hrane razvijanje volonterizma i širenje volonterske mreže Gradskog društva Crvenog križa Sisak.

Kako se navedeni korisnici projekta nalaze se u riziku socijalne isključenosti ovaj element međusobnog druženja s poticanjem pomagačkog ozračja i razvijanja prijateljstva značajno doprinosi poboljšanju kvalitete života i ublažavanju depresije, dok dodir s prirodom kroz vrtlarenje zasigurno utječe na psihičko zdravlje pojedinca smanjenjem doživljaja stresa i jačanje osjećaja samokontrole.

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u ostvarenju ciljeva ovog projekta koji se odnose na blagotvorni utjecaj vrtova i vrtlarenja na tjelesno, socijalno i psihičko zdravlje.

U potrebi smo za vrtlarskim priborom (motikama, grabljama, štihačama, kantama za zalijevanje, posudama za uzgoj sadnica i sl.), vrtlarskim materijalom (organskim gnojivom, zemljom i sl.), kao i sjemenom i sadnicama povrća i voća te drvenim materijalom koji bi omogućio izgradnju klupa, stolaca, manjeg skladišnog prostora i kompostišta.

Svi koji žele mogu donirati gore navedeno i na taj način doprinijeti podršci najranjivijim skupinama našeg društva i omogućiti početak i razvoj ovog projekta za kojeg smatramo da može imati značajan utjecaj na razvoj i širenje socijalnih usluga u našoj zajednici.

Za sve dodatne informacije možete se javiti koordinatorici projekta Mireli Mihaljević (voditeljici Službe socijalnih programa Grada Siska pri GDCK Sisak) osobnim dolaskom u prostorije GDCK Sisak ili na telefon 099 497 34 31, e-mail mirela.gdck.sisak@gmail.com, kao i putem naše Facebook stranice.