U službi humanosti

Međunarodni dan starijih osoba - 1. listopada

Međunarodni dan starijih osoba – 1. listopada

Gradsko društvo Crvenog križa Sisak obilježilo je Međunarodni dan starijih osoba – 1. listopada 2011.

Prevladavajući stavovi društva prema starijim osobama daleko su od pozitivnih. Često starije osobe imaju osjećaj da su zapostavljene i marginalizirane u društvu u kojem žive. Nerijetko se u prvi plan stavljaju njihove negativne karakteristike, poput fizičke i intelektualne nemoći, ovisnosti o drugima i sl. Istovremeno je broj starijih osoba u društvu u porastu što dovodi do potrebe za podizanjem kvalitete života ovog dijela populacije. Važan dio procesa je i promjena negativne slike koju je društvo stvorilo o starosti. Kako bi došlo do promjene stavova društva prema osobama treće životne dobi i starosti općenito potrebno je veću pozornost posvećivati upravo potrebama i željama ovog dijela populacije.

Iskustva su nam pokazala kako je jedan od većih problema starijih osoba osjećaj usamljenosti i napuštenosti. Socijalni kontakti osoba treće životne dobi, a posebice onih koji nemaju užih članova obitelji u blizini, su rijetki i neadekvatni. Budući da je čovjek društveno biće bez ovog aspekta života, starije osobe se osjećaju tužno, pasivno, apatično pa čak i depresivno. Iz ovih razloga je Gradsko društvo Crvenog križa Sisak zajedno s volonterima Crvenog križa odlučilo mjesec listopad posvetiti druženju s osobama starije životne dobi. Cilj aktivnosti je ukazati na važnost socijalnih kontakata za cjelokupno psihofizičko stanje osoba treće životne dobi.

Druženja volontera i osoba treće životne dobi odvija se u tri smjera:

  • 30. rujan u 13:00 sati – Korisnici Programa Pomoći i njege u kući družili su se s volonterima Crvenog križa u Malom Kaptolu uz sokove i kolače.  Ovom prilikom korisnici kućne njege ujedno su prošetali s volonterima šetnicom uz rijeku Kupu.
  • 6. listopad u 16:00 sati – Volonteri Crvenog križa obišli su Dom za starije i nemoćne osobe Sisak. Posjetili su osobe smještene u stacionaru Doma i tako uljepšali dan onim korisnicima Doma koji nisu sposobni izlaziti iz sobe.
  • Tijekom mjeseca listopada – Volonteri Crvenog križa su provodili vrijeme u šetnji s onim korisnicima Doma za starije i nemoćne osobe koji su teže pokretni kao i s onima koji nemaju užih članova obitelji i prijatelja koji ih posjećuju. Volonteri su u  dogovoru s osobljem Doma izašli u šetnju s pojedinim korisnikom Doma i proveli s njim neko vrijeme uz razgovor i druženje.
  • [Gallery not found]