U službi humanosti

Međunarodni dan nestalih: Iskažimo solidarnost s tisućama obitelji koje još uvijek traže svoje članove!

Međunarodni dan nestalih: Iskažimo solidarnost s tisućama obitelji koje još uvijek traže svoje članove!

30. kolovoza 2017.
|

Život u neznanju o sudbini njihovih najmilijih, surova je stvarnost stotina tisuća obitelji diljem svijeta. Oružani sukobi, katastrofe, migracije često su uzrok njihovog razdvajanja. Bez obzira na način na koji je prekinut kontakt, svim obitelji nestalih osoba zajednička je patnja i život u neizvjesnosti o sudbini njihovih najmilijih.

Međunarodni dan nestalih osoba, 30. kolovoza, prilika je da se prisjetimo svih nestalih osoba i iskažemo podršku obiteljima koje još uvijek nisu ostvarile svoje temeljno humanitarno pravo – doznale istinu o sudbinu svojih najmilijih.

Hrvatski Crveni križ, provodeći aktivnosti obnavljanja obiteljskih veza, kao dio svjetske mreže službi traženja nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, svakodnevno radi na rješavanju mnogih otvorenih zahtjeva za traženje. Rad Službe traženja Hrvatskog Crvenog križa još se najvećim dijelom odnosi na traženja osoba nestalih tijekom ratnih zbivanja na području Republike Hrvatske između 1991. i 1995. godine. U Nacionalnom uredu Službe traženja Hrvatskog Crvenog križa još uvijek je otvoreno 1.653 zahtjeva za traženje te 404 zahtjeva za traženje posmrtnih ostataka (na dan 30. kolovoza 2017. godine).

Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa, uz spomenute slučajeve traženja iz Domovinskog rata, aktivno radi na slučajevima traženja osoba razdvojenih zbog izbjegličke i migrantske krize. Tijekom trajanja krize u Hrvatskoj, HCK je uspješno spojio gotovo 2000 obitelji čiji su se članovi razdvojili tijekom mukotrpnog puta bježeći od ratnih stradanja. I danas, Služba tražnja Hrvatskog Crvenog križa sudjeluju u rješavanjima sudbina razdvojenih izbjeglica i migranata, u suradnji s drugima nacionalnim društvima Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Samo tijekom ove godine zaprimljeno je 334 zahtjeva za traženje koji se odnose na više od 1.000 osoba čije obitelji nemaju vijesti o tome gdje se oni nalaze.

Ove godine središnji skup obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba u Republici Hrvatskoj održat će se u Osijeku, u organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskoga rata i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskoga rata.

Na Međunarodni dan nestalih prilika je da kao pojedinci iskažemo solidarnost s tisućama obitelji koje još uvijek traže svoje članove i pokazati im kako nisu sami u svojoj tuzi i boli. Poziv je i onima koji imaju saznanja o nestaloj osobi da barem jednoj od tih obitelji omoguće mir i spokoj nakon više od dva desetljeća traganja.