U službi humanosti

18. listopad - Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima

18. listopad – Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima

15. listopada 2015.
|

Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima obilježava se 18. listopada. Obilježavanjem ovog dana radi se na prevenciji i borbi protiv trgovanja ljudima te podizanju svijesti javnosti o ovom problemu. Trgovanje ljudima je jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava. Riječ je dobro organiziranom kriminalu koji se ujedno svrstava u najprofitabilnije kriminalne djelatnosti. Prema procjenama, diljem svijeta preko 4 milijuna djece, žena i muškaraca prisiljeno je na prostituciju, prisilni rad po kućanstvima, rad na poljima, prosjačenje, prisilno sklapanje braka ili kriminal.
Od 2003. godine Hrvatski Crveni križ provodi program direktne pomoći i zaštite žrtava trgovanja ljudima. Godine 2005. pokrenut je program prevencije trgovanja ljudima u okviru kojeg se organiziraju aktivnosti edukacije i podizanja svijesti građana o ovom problemu.
Crveni križ Sisak provodi edukativne radionice na temu prevencije trgovanja ljudima kroz osnovne i srednje škole na području Siska i okolice. Namjera nam je osvijestiti mladima ovaj problem i pokazati im kako se mogu zaštititi.
U četvrtak, 15. listopada u vremenu između 11,30-13,30 u suradnji s predstavnicima policije, te uz potporu Centra za žene Adela i Autoprometa Sisak na autobusnom kolodvoru obilježili smo Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima.
Ovom prilikom smo putem bogato opremljenog info-punkta i prezentacijom kratkih filmova „Jasmina“ i „Bashkim“ građane senzibilizirali o problemu trgovanja ljudima, te im ukazali na moguće načine zaštite. Za uspješnost akcije zaslužni su, između ostalih, i naši mladi volonteri Crvenog križa.