U službi humanosti

19. kolovoz - Svjetski dan humanosti

19. kolovoz – Svjetski dan humanosti

[Gallery not found]
Danas je Gradsko društvo Crvenog križa Sisak u skladu s prijedlogom Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca te nacionalnog društva HCK obilježilo Svjetski humanitarni dan.
Naime, Ujedinjeni narodi, 11. prosinca 2008. godine, proglasili su 19. kolovoza Svjetskim humanitarnim danom nastojeći doprinijeti jačanju svijesti o važnosti humanitarnih aktivnosti u svim dijelovima svijeta kao i važnosti međunarodne suradnje u ostvarivanju tog cilja.
Taj datum odabran je iz počasti prema 22 djelatnika Ujedinjenih naroda koji su 2003. godine izgubili živote u napadu na sjedište UN-a u Baghdadu.

Ove godine fokus je na zaštiti volontera, promoviranju solidarnosti s volonterima Crvenog križa i Crvenog polumjeseca širom svijeta koji često riskiraju vlastiti život kako bi pomogli ljudima u potrebi. Tako je u Siriji od početka konflikta ubijeno 37, a u Palestini dva volontera Crvenog polumjeseca, dok su mnogi ranjeni pokušavajući pomoći ugroženima.
Upravo u obilježavanju Svjetskog humanitarnog dana pozivamo sve da iskažu solidarnost sa volonterima Sirijskog Crvenog polumjeseca, ali i svim ostalim volonterima u svijetu koji riskiraju svoje živote pružajući pomoć ljudima u potrebi tako da promjene svoje osobne profile u CRVENO. Isto tako svatko može napraviti samostalan ili grupni selfie s natpisom ili znakom na kojem piše ˝Red for Syria˝ i ˝Protect Our Volunteers˝. Organiziranje ovog flash mobs događaja usmjereno je na podizanje svijesti o riziku s kojim se susreću volonteri diljem svijeta.

Danas smo s našim vrijednim volonterima povodom Svjetskog dana humanosti u vremenu od 10.00 do 11.00 sati dijelili građanima simbolične poruke humanitarnog karaktera kako bi se još jednom podsjetili na važnost pomaganja ljudima u potrebi.