U službi humanosti

12. rujan Svjetski dan prve pomoći

12. rujan Svjetski dan prve pomoći

14. rujna 2015.
|

 

Svjetski dan prve pomoći obilježava se 12. rujna kako bi se naglasila važnost  znanja i vještina pružanja prve pomoći kao prvog koraka u pomaganju ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi prije dolaska hitne medicinske službe.
Povodom Svjetskog dana prve pomoći ove godine Međunarodna federacija usmjerava pozornost na globalni demografski trend starenja stanovništva te je odabrana tema: „Prva pomoć i starenje stanovništva“, koja se nadovezuje na prošlogodišnji moto „Budi heroj – spasi život“, s porukom kako je prva pomoć za „svakoga i svugdje“.
U skladu s tim GDCK Sisak je u subotu 12. rujna 2015. godine na Tržnici Kontroba od 10 do 12 sati obilježio Svjetski dan prve pomoći postavljanjem štanda prve pomoći, demonstracijom saniranja nekih učestalih ozljeda i i postupka reanimacije na lutki.  Saniranje ozljeda pokazale su ekipe mladih koji su se natjecali na Državnom natjecanju mladeži Hrvatskog Crvenog križa a svi zainteresirani građani ovom prilikom mogli su isprobati postupak reanimacije na lutki.
Isto tako u nastavku obilježavanja važnosti pružanja Prve pomoći u srijedu, 16. rujna  u Domu za stare i nemoćne osobe Sisak u vremenu od 10 do 11,30 održat će se predavanje i prezentacija pružanja prve pomoći namijenjena starijim osobama.